Politiek

« Vorige - Volgende »

Van Velzen wil tweede oeververbinding voor Boskoop

3 november 2017 - 17:52  •  inBoskoop.nl  •  reacties

Van Velzen wil tweede oeververbinding voor Boskoop

Het verbaast wethouder Kees van Velzen dat niemand de verkeersstromen van de N206, N207 en N209 als één geheel heeft bekeken. Nu dit op zijn verzoek wel gebeurt, is direct een tweede brug voor Boskoop een prioriteit geworden.

"Er is overal een studie over gemaakt en er is over onderzoek naar gedaan, behalve naar de oost-west situatie in Boskoop. Op de Zijde is de situatie door de Hefbrug niet aanvaardbaar. De studie naar die verkeerssituatie wil ik in de zomer van 2019 hebben", meldt Kees van Velzen. "Een tweede brug is noodzaak en die brug moet er, als het aan mij ligt, in 2025 liggen."

40 tot 60 miljoen
Over de kosten maakt Van Velzen zich niet zo druk. In zijn opinie zal een brug ergens tussen de 40 en 60 miljoen euro kosten waarvan een groot deel door de Provincie Zuid-Holland moet worden betaald. "Ja, er zijn ook kosten voor ons. Dan gaat het om de lokale wegen die moeten worden aangelegd. Ik heb er overigens geen probleem mee om een deel van de kosten van de provincie voor te financieren", zegt de wethouder.

Hazerswoude-Dorp
Lokale maatregelen in Hazerswoude-Dorp omdat de Verlengde Bentwoudlaan wordt aangelegd, zijn wel nodig. Maar zeker niet alles wat is voorgesteld is nuttig. "We willen geen rotondes om te keren, want we willen het linksaf slaan in de dorpskern niet verbieden. Wel willen we de noordelijke en zuidelijke rotonde met nieuwe toegangswegen naar het dorp."

Tweede brug
Daarnaast is dus de tweede oeververbinding in Boskoop noodzakelijk, evenals de aanleg van de Bodegraven Boog naar de A12 en een soortgelijke verbinding bij Zoeterwoude naar de A4. "Zoetermeer moet een andere goede noordelijke ontsluiting krijgen dan via de N209. Dat verlicht de druk op onze regio ook. Het kan niet zo zijn dat we dure maatregelen nemen om 20 procent van het probleem op te lossen, maar dat we ons niet bekommeren om de  andere 80 procent."

Raad besluit
De voorstellen zijn netjes op een rij gezet voor de Alphense gemeenteraad. De raad zal in november of december besluiten of deze lokale voorstellen wel door de beugel kunnen. De eerste versie, gemaakt door voormalig wethouder Tseard Hoekstra (VVD), werd vorige maand afgeschoten. Provinciale Staten zal pas begin volgend jaar een besluit nemen.

Fotograaf: Josh Walet