Politiek

« Vorige - Volgende »

Gemeente maakt werk van duurzame gebouwen

13 juni 2018 - 13:18  •  inBoskoop.nl  •  reacties

Gemeente maakt werk van duurzame gebouwen

De gemeente Alphen aan den Rijn is bezig met het verduurzamen van gebouwen die gemeentelijk eigendom zijn. Het monumentale gebouw op de begraafplaats in Zwammerdam is er een.

Op de begraafplaats in Zwammerdam staat een monumentaal gebouw, een gemeentelijk monument uit de jaren dertig. Dat is lastig om duurzaam te maken. Toch is er een plan voor gemaakt. "We gaan de ouderwetse centrale verwarming eruit halen, evenals de gasaansluiting. Het verwarmingssysteem wordt vervangen door een systeem dat op infrarood werkt. Met sensoren worden mensen gedetecteerd en op die plekken wordt verwarmd", legt wethouder Leo Maat uit. "Nu verwarmen we een keer in de week een heel gebouw en als de deuren open gaan is alle warmte weer weg."

Op het naastgelegen niet-monumentale gebouw komen zonnepanelen die voor de helft van de energievoorziening zorgen. Mocht de geplande MFA (MultiFunctionele Accommodatie) naast de begraafplaats worden gebouwd, dan wordt ook dat dak voorzien van zonnepanelen waar ook de begraafplaats gebruik van kan maken. Er komt LED-verlichting en een elektrische boiler.

Het project kost circa 15.000 euro, dat wordt in vijf jaar terugverdiend.

Fotograaf: Pexels