Politiek

« Vorige - Volgende »

Pilot om mensen met dreigende schulden op te sporen

16 oktober 2018 - 19:39  •  inBoskoop.nl  •  reacties

Pilot om mensen met dreigende schulden op te sporen

De gemeente Alphen aan den Rijn gaat een proef van zes maanden draaien met de pilot Schoon Schip. Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid geeft door wie er minimaal twee maanden geen premie heeft betaald. Medewerkers van de afdeling Schuldhulpverlening gaan vervolgens met deze inwoners het gesprek aan om schulden te voorkomen.

Het is de bedoeling om te voorkomen dat mensen dusdanige schulden opbouwen dat zij hier niet of nauwelijks nog uit kunnen komen. Een vroeg signaal is dan dat bijvoorbeeld dat de zorgpremie niet meer wordt betaald. Zorg en Zekerheid en gemeente Alphen aan den Rijn werken de komende zes maanden samen om deze mensen op te sporen. Wie twee maanden geen premie betaalt, kan een telefoontje van de gemeente verwachten. Een medewerker van de afdeling schuldhulpverlening komt vervolgens op huisbezoek en kijkt op welke manier de helpende hand kan worden geboden. "Er zijn vaak meer mogelijkheden op bijvoorbeeld toeslagen dan mensen denken", aldus wethouder Han de Jager.

De Jager denkt dat mensen vaak in problemen terechtkomen, omdat zij moeite hebben met budgetteren. Ook vermoedt de wethouder dat snel gestegen woonlasten of werkeloosheid van invloed zijn. Gezinnen worden dan 'opeens' met een heel ander inkomen geconfronteerd en het is niet gemakkelijk om je daar aan aan te passen. Volgens de wethouder gaat het om circa 17 procent van de inwoners die enige moeite hebben om rond te komen plus 9 procent die problematische schulden heeft.

Het doel van de proef, die zes maanden gaat duren, is om te bekijken of een dergelijke vroegsignalering daadwerkelijk een preventieve werking heeft. Als de proef slaagt, kan een soortgelijk project worden uitgevoerd met medewerking van bijvoorbeeld energieleveranciers.

Fotograaf: Pexels
Tags: budget