Politiek

« Vorige - Volgende »

Gemeenteraad is tegen volbouwen Spoorbos

29 juni 2019 - 11:59  •  inBoskoop.nl  •  reacties

Gemeenteraad is tegen volbouwen Spoorbos

De Alphense gemeenteraad gaat niet mee met het voorstel van wethouder Gerard van As om in het Spoorbos in Boskoop elf woningen te bouwen. De raad wil, net als de omwonenden, het bos behouden als recreatiegebied.

Het Spoorbos als woningbouwlocatie, plan Loefzijde, is een oud probleem. Al in de tijd dat Boskoop een zelfstandige gemeente was, wilde eigenaar Terre Nova hier een aantal woningen bouwen. De locatie is echter aangekocht zonder de bestemming wonen. Verschillende plannen zijn afgekeurd. Ook dit laatste plan kreeg de handen niet op elkaar.
In de loop der jaren is op het perceel naast de spoorlijn, waar voorheen kwekerijen waren gevestigd, een natuurlijk bos ontstaan. Bij woningbouw zou meer dan de helft van dat bos worden gekapt. Omdat het terrein zolang met rust is gelaten, zijn er inmiddels natuurwaarden. Zo is een deel van het bos de habitat voor een beschermde havik.
Voor het plan Loefzijde wil de gemeenteraad het bestemmingsplan voor het Spoorbos niet wijzigen.

Een uitdaging was op donderdag 27 juni de manier waarop de gemeenteraad heel duidelijk wil maken dat er in geen geval zal worden gebouwd in het Spoorbos en dat het bos ook gewoon moet blijven bestaan zoals het is. Unaniem waren alle politieke partijen tegen de bestemmingsplanwijziging. Daarom wilde de meerderheid van de raad een tekstwijziging (amendement) opnemen in het oorspronkelijke voorstel. Daarin wordt onderbouwd waarom het Spoorbos in geen geval mag worden bebouwd.

De gemeenteraad wil niet dat de gemeente Alphen aan den Rijn in de problemen komt door onjuist ingestoken zaken van de voormalige gemeente Boskoop. Wethouder Van As had om die reden geen andere mogelijkheid dan de wijziging van de bestemming naar woningbouw als voorstel aan de gemeenteraad aan te bieden. De raad wil voorkomen dat er opnieuw een woningbouwplan wordt ingediend voor de locatie Spoorbos.

Fotograaf: Alphens EV