Politiek

« Vorige - Volgende »

Woningmarktstrategie 2019 - 2020 krijgt raadsbrede steun

15 juli 2019 - 11:59  •  inBoskoop.nl  •  reacties

Woningmarktstrategie 2019 - 2020 krijgt raadsbrede steun

In september komt de invulling, donderdag 11 juli werd de analyse besproken door de Alphense politiek. De Woningmarktstrategie voor de jaren 2019 -2022 is goed ontvangen door de raadscommissie wonen. Wethouder Gerard van As gaat nu vaart maken.

Gezien de woningnood die alleen maar groter wordt, is er geen tweede kans. Daarom moest de mogelijke woningmarktstrategie voor de komende jaren zeer zorgvuldig worden geanalyseerd. Uit de analyse blijkt zonneklaar dat de grote knelpunten in Alphen-Stad liggen. Ondanks enige achterstand in woningbouw in de kernen zijn daar wel voldoende mogelijkheden om te bouwen.

De Woningmarktstrategie biedt een aantal oplossingen op korte termijn en maakt de noodzaak tot zware maatregelen op de middellange termijn duidelijk. Wat er op de lange termijn na 2040 zal gebeuren, is open voor interpretatie. De een denkt dat er dan nog steeds grote bevolkingsgroei is, de ander denkt juist dat de behoefte aan nieuwbouw dan af zal nemen.

Voor de korte termijn wordt ingezet op transformatie van onder meer industrie en kantoren. Daarna wordt ingezet op inbreiden. Dat zijn beide maatregelen die al een aantal jaren worden toegepast. Lege kantoorpanden zijn er in Alphen-Stad dan ook niet meer. Inbreiden kan eveneens niet meer. Soms is dat bedrieglijk. Veel op het oog lege grasvelden kunnen helemaal niet worden bebouwd. Vaak omdat dit het verplichte groen voor de omringende bebouwing is.

Peter Bakker van de PvdA hield stug vol dat er wel best ingebreid kan worden in Alphen-Stad. VVD, RGL en SP vroegen om concrete voorbeelden waar dat dan zou kunnen. Die voorbeelden kwamen niet. Wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) daagde Bakker tenslotte uit voor een fietstocht om dan de betreffende locaties aan te wijzen.

Fotograaf: Josh Walet