Politiek

« Vorige - Volgende »

Tweede oeververbinding Gouwe goed ontvangen door Staten

1 november 2019 - 16:01  •  inBoskoop.nl  •  reacties

Tweede oeververbinding Gouwe goed ontvangen door Staten

Tijdens een werkbezoek van Statenleden van de provincie Zuid-Holland werd afgelopen week duidelijk dat de meeste fracties positief staan ten opzichte van een tweede oeververbinding over de Gouwe. Een besluit wordt begin 2020 genomen.

Het uitvallen van de hefbrug in het centrum van Boskoop heeft pijnlijk duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar het kwekerijgebied in de hele gemeente Alphen aan den Rijn is. Omdat er geen tweede oeververbinding is, worden de omliggende provinciale wegen inclusief de N11 te zwaar belast.

Voor de zomer heeft Provinciale Staten van Zuid-Holland zich al uitgesproken voor de aanleg van een tweede verbinding. Door de vertraging bij het vormen van een nieuwe provinciale coalitie was dit in de ijskast geraakt. Afgelopen week waren Statenleden op werkbezoek in de regio. Een van de gespreksonderwerpen was de tweede oeververbinding over of onder de Gouwe. Wethouder Kees van Velzen meldde donderdag 31 oktober aan de Alphense gemeenteraad dat het erop lijkt dat de Staten begin volgend jaar akkoord zullen gaan met deze verbinding.

Plan Gouwe en N207
Hieraan voorafgaand moet er rond de jaarwisseling een plan liggen hoe de verkeerschaos in het zuiden van de gemeente opgelost moet worden. De complicerende factor is dat er provinciale wegen van de provincie zijn en dat er lokale wegen van de gemeente bij betrokken zijn. De waterwegen en bruggen zijn van de provincie.

Verkeerssituatie
Wethouder Van Velzen is al een aantal jaren in gesprek met de provincie over de verkeerssituatie aan de zuidkant van de N11. Het gaat zowel over vaarwegen als over autowegen. Bekende knelpunten zijn de N209 die Hazerswoude-Dorp doorkruist, de hefbrug in Boskoop, de smalle N207 tussen Alphen en Gouda, het ontbreken van een goede verbinding tussen Zoetermeer en de A4 en de stagnatie bij Bodegraven tussen de N11 en de A12. Ook de drukte op de Gouwe, de enige staande mastenroute tussen Amsterdam en Rotterdam, behoeft aandacht.

Fotograaf: AlphensEV